Γαστρική πτύχωση

Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.


Η γαστρική πτύχωση (gastric plication) είναι μία από τις σχετικά νέες χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας, κατά την οποία μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου με ραφές, με αποτέλεσμα να επέρχεται ταχύτερα το αίσθημα του κορεσμού σε σχέση με πριν. Με τις ραφές συγκεκριμένα εισέρχεται ένα τμήμα του τοιχώματος του ίδιου του στομάχου εντός του θαλάμου του στομάχου (αναδιπλώνεται το στομάχι). Δεν αφαιρείται τμήμα στομάχου.

adenes1 Οι ραφές τοποθετούνται διεθνώς συνήθως σε 2 στρώματα, ώστε να είναι πιο ενισχυμένη η γαστρική πτύχωση, αλλά και πιο ασφαλής και αποτελεσματική. Η γαστρική πτύχωση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, μέσω μικρών τομών μεγέθους 0,3 – 1 εκ., η ανάρρωση είναι ταχεία, ενώ σύντομα εξέρχεται και ο ασθενής από την κλινική.


Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα γαστρικής πτύχωσης


Η γαστρική πτύχωση είτε 1 είτε 2 είτε και 3 στρωμάτων είναι πιο οικονομική από άλλες βαριατρικές επεμβάσεις (π.χ. γαστρικό μανίκι ή γαστρικό bypass), καθώς χρησιμοποιούνται κατά την επέμβαση αυτή λιγότερα αναλώσιμα εργαλεία. Επίσης η γαστρική πτύχωση, ανήκοντας και αυτή στις σύγχρονες επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι πιο ασφαλής από την παλαιότερη μέθοδο του γαστρικού δακτυλίου, καθώς κατά τη γαστρική πτύχωση δεν τοποθετείται ξένο σώμα στον οργανισμό. Οι επιπλοκές της γαστρικής πτύχωσης είναι συνεπώς εξαιρετικά σπάνιες. Από την άλλη, η γαστρική πτύχωση δεν απέδωσε σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως αποδείχθηκε σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες) τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι παρουσιάζει το μειονέκτημα του γαστρικού δακτυλίου. Η γαστρική πτύχωση δεν επηρεάζει δηλαδή σημαντικά το αίσθημα της πείνας, καθώς το τμήμα του στομάχου που παράγει την ορμόνη της πείνας "γρελίνη" παραμένει σε χρήση (υπό την έννοια ότι συνεχίζει να παράγει γρελίνη) και μετά το χειρουργείο. Επίσης το στομάχι ξαναμεγαλώνει σε πολλές περιπτώσεις. Σε σχέση με το γαστρικό μανίκι, σημειώνεται πως με τη γαστρική πτύχωση επιτυγχάνεται βέβαια επίσης η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, αλλά δεν αντιμετωπίζεται όπως στο γαστρικό μανίκι το αίσθημα της πείνας, αφού στο γαστρικό μανίκι αφαιρείται το τμήμα του στομάχου που παράγει τη γρελίνη.


Περισσότερες Επεμβάσεις


Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.Γενικός χειρουργός,
Ειδικός Λαπαροσκοπικής χειρουγικής.

Profiles

Στοιχεία ΕπικοινωνίαςΚέντρο

Κ. Καραμανλή 137
542 49, Θεσσαλονίκη
1ος όροφος
Τηλ : 2310 300 396
Κιν : 6944 332 158

Νέα Μηχανιώνα

25ης Μαρτίου 26
570 04, Νέα Μηχανιώνα
1ος όροφος
Τηλ : 2392 033 011
Κιν : 6944 332 158

Κλινική Άγιος Λουκάς

552 36, Πανόραμα
Γραφείο Α 4.03
Κέντρο : 2310 380 000
Εσωτ : 2310 380 239

E-Mail

apostolosg.angelopoulos@gmail.com