Χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.


Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες
Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος.


Πού οφείλεται η νόσος - Αίτια
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Οικογενής παχυσαρκία
  • Λίγα και μεγάλα γεύματα
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Λήψη φαρμάκων
  • Ψυχολογικοί παράγοντες

Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία).

Η παχυσαρκία είναι μία επιδημία και δεν μπορεί να λυθεί αποσπασματικά, μόνο με την δίαιτα. Η πρόληψη φαίνεται να είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος και ο πλέον μακροχρόνιος.


Είδη επεμβάσεων


Οι τρείς επικρατέστερες χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, η sleeve gastrectomy (ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό «μανίκι») και το γαστρικό By Pass.


Γαστρικός δακτύλιος

nosogonou1

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Δηλαδή, με τέσσεις ή πέντε τομές του ενός εκατοστού εισέρχεται στην κοιλιά μία κάμερα και λεπτά εργαλεία. Ο δακτύλιος τοποθετείται σε συγκεκριμένη θέση και το τύμπανο εμφυτεύεται στο λίπος της κοιλιάς. Η θέση όπου τοποθετείται ο δακτύλιος έχει μεταβληθεί αρκετά στην πορεία του χρόνου και με την απόκτηση εμπειρίας. Αρχικά, ο δακτύλιος περιέβαλε το στομάχι αρκετά χαμηλά αφήνοντας ένα μεγάλο γαστρικό θύλακο όπου αποθηκεύονταν η τροφή. Τα κακά αρχικά αποτελέσματα οδήγησαν σε πλήρη αναθεώρηση την τεχνική με τον δακτύλιο να τοποθετείται όλο και πιο κοντά στον οισοφάγο αφήνοντας ελάχιστο στομάχι πάνω από το σημείο σύσφιξης. Σκοπός ήταν η επέμβαση να γίνεται όσο πιο δυσφαγική ώστε να αποθαρρύνονται και τα βουλιμικά επεισόδια.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλεονεκτεί διότι ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με την ανοικτή χειρουγική, η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται γρηγορότερα και αποφεύγονται πολλές επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή. Ειδικά οι παχύσαρκοι ασθενείς που συχνά ταλαιπωρούνται από χρόνια αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, αναρρώνουν ταχύτατα σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική.


Sleeve gastrectomy

nosogonou2

Το γαστρικό μανίκι είνια επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά. Δηλαδή, με τέσσερις ή πέντε τομές του ενός εκατοστού εισέρχονται στην κοιλιά μία κάμερα και λεπτά εργαλεία. Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλεονεκτεί διότι ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική, η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται γρηγορότερα και αποφεύγονται πολλές επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή. Ειδικά στη χειρουργική της παχυσαρκίας, η λαπαροσκοπική οδός προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα διότι έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκοι ασθενείς μετά από ανοικτή επέμβαση έχουν σημαντικά προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα αλλά και με την επούλωση της τομής τους. Όπως και όλες οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μπορεί να γίνει με την συνέργεια της ρομποτικής χειρουργικής.


Γαστρικό by – pass

nosogonou2

Όπως και οι περισσότερες επεμβάσεις παχυσαρκίας, γίνεται και αυτή λαπαροσκοπικά με νοσηλεία που διαρκεί 4-5 ημέρες. Το γαστρικό by pass απαιτεί μεγαλύτερη τεχνική δεξιότητα από τη μερία του χειρουργού διότι σε αντίθεση με τη sleeve και το δακτύλιο, πρέπει να πραγματοποιηθούν ενώσεις του στομάχου με το έντερο.Οι "αναστομώσεις" αυτές καθιστούν την επέμβαση λίγο πιο πολύπλοκη και κατά συνέπεια πιο χρονοβόρα. Για την κατασκευή του γαστρικού by pass χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό τμήμα του στομάχου το οποίο ενώνεται με το έντερο ώστε η τροφή να οδηγείται αμέσως στο λεπτό έντερο μέσα από την "τροφική έλικα". Στην συνέχεια, η τροφή έρχεται σε επαφή με τη χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα (από τη χολοπαγκρεατική έλικα) ώστε να αρχίσει η απορρόφηση στην κοινή έλικα του λεπτού εντέρου.


Περισσότερες Επεμβάσεις


Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.Γενικός χειρουργός,
Ειδικός Λαπαροσκοπικής χειρουγικής.

Profiles

Στοιχεία ΕπικοινωνίαςΚέντρο

Κ. Καραμανλή 137
542 49, Θεσσαλονίκη
1ος όροφος
Τηλ : 2310 300 396
Κιν : 6944 332 158

Νέα Μηχανιώνα

25ης Μαρτίου 26
570 04, Νέα Μηχανιώνα
1ος όροφος
Τηλ : 2392 033 011
Κιν : 6944 332 158

Κλινική Άγιος Λουκάς

552 36, Πανόραμα
Γραφείο Α 4.03
Κέντρο : 2310 380 000
Εσωτ : 2310 380 239

E-Mail

apostolosg.angelopoulos@gmail.com