Χειρουργική ενδοκρινών αδένων

Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.


adenes1

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αρκετούς ενδοκρινείς αδένες, οι οποίοι με τις ορμόνες που εκκρίνουν στο αίμα ρυθμίζουν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Παραδοσιακά, αντικείμενο της ενδοκρινικής χειρουργικής αποτελούν οι παθήσεις των εξωκρανιακών ενδοκρινών αδένων, δηλαδή του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, του θύμου αδένα, του παγκρέατος, των επινεφριδίων, καθώς και των έσω γεννητικών οργάνων.

Οι παθήσεις του θύμου θα σχολιαστούν ως μέρος των θωρακοχειρουργικών τεχνικών, αυτές των έσω γεννητικών οργάνων στα πλαίσια της γυναικολογικής χειρουργικής, ενώ αυτές του παγκρέατος ως μέρος του άξονα χοληφόρων-ήπατος-παγκρέατος, λόγω ανατομικού και χειρουργικού συσχετισμού.


Θυρεοειδής αδένας


adenes2

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια τραχηλική χώρα και είναι υπεύθυνος για την έκκριση ορμονών πολύ σημαντικών για τη λειτουργία του οργανισμού. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από το θυρεοειδή αδένα είναι:

  • Θυροξίνη και τριίωδοθυρονίνη (Τ4 και Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τις ενεργειακές ανάγκες και καύσεις του οργανισμού
  • Καλσιτονίνη, η οποία συμμετέχει στο μεταβολισμό και τη ρύθμιση του ασβεστίου στον οργανισμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ ;
Ως βρογχοκήλη ορίζεται κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ανεξαρτήτως αιτιολογίας και ύπερ- ή υπολειτουργίας αυτού (δηλαδή μία βρογχοκήλη μπορεί να συνοδεύεται από ύπερ- ή υποθυρεοειδισμό).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ;
Η επέμβαση της θυρεοειδεκτομής διενεργείται υπό γενική αναισθησία, μέσω μίας μικρής τομής (4-5 cm) στον τράχηλο του ασθενούς, η οποία γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ¨κρύβεται¨ στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος και η συρραφή του τραύματος γίνεται με ενδοδερμική ραφή (ραφή πλαστικής χειρουργικής). Εφόσον απαιτείται λεμφαδενικός καθαρισμός σε περίπτωση καρκίνου, αυτός γίνεται μέσω της ίδιας τομής η οποία ¨μεγαλώνει¨ κατά λίγα cm. Για την επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός νευροδιεγέρτης, ένα εργαλείο που διευκολύνει την αναγνώριση και την προστασία των νεύρων της περιοχής. Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται της κλινικής εντός 24ώρου. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής συνεχίζει να παρακολουθείται ανά διαστήματα από τον ενδοκρινολόγο και το χειρουργό του και ως επί το πλέιστον χρειάζεται να λαμβάνει θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών (1 χάπι κάθε πρωί).


Παραθυρεοειδείς αδένες


adenes4

Πρόκειται για μικρούς αδένες (συνολικό βάρος 100-140 mg), οι οποίοι βρίσκονται στον τράχηλο, στην οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς αδένα. Στο 90% των ασθενών είναι 4, αλλά μπορεί να είναι λιγότεροι ή και περισσότεροι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ ΑΔΕΝΩΝ ;
Οι παραθυρεοειδείς αδένες συμμετέχουν στη ρύθμιση του ασβεστίου στον οργανισμό εκκρίνοντας μία ορμόνη, την παραθορμόνη. Το ασβέστιο του οργανισμού φτάνει συνολικά τα 1000-1250 gr. 99% αυτού του ποσού είναι καθηλωμένο στα οστά. Οι φυσιολογικές τιμές του ασβεστίου στο αίμα είναι 9-11 mg/dl. Το ασβέστιο εκτός από τη δομική του χρήση στα οστά, παίζει σημαντικότατο ρόλο και σε πολλές άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Η παραθορμόνη ρυθμίζει τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα δρώντας στα οστά (αυξάνει την απελευθέρωση) και στους νεφρούς (αυξάνει την επαναρρόφηση).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ;
Η διαγνωστική διαδικασία, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση και συνήθως τίθεται από έμπειρο ενδοκρινολόγο. Απαιτούνται επιπλέον ορισμένες απλές εξετάσεις αίματος και ούρων (ασβέστιο αίματος και ούρων, φώσφορος και παραθορμόνη αίματος). Εφόσον από τις προηγούμενες εξετάσεις επιβεβαιωθεί ο υπερπαραθυρεοειδισμός, ακολουθεί η ακτινογραφία θώρακος ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του καρκίνου του πνεύμονα. Τελικά διενεργείται πάντα υπέρηχος τραχήλου και σπινθηρογράφημα SESTAMIBI (99Tc-MIBI). Αυτές οι εξετάσεις είναι πάντα απαραίτητες ώστε να εντοπιστεί ποιός από τους παραθυρεοειδείς αδένες πάσχει. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται περιττοί χειρουργικοί χειρισμοί μειώνοντας το χρόνο της επέμβασης, το εγχειρητικό τραύμα και τις πιθανές επιπλοκές. Η διάκριση ανάμεσα σε έναν καλοήθη όγκο (αδένωμα) και έναν καρκίνο του παραθυρεοειδούς πολλές φορές δεν μπορεί να γίνει προεγχειρητικά, εκτός και αν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.


Επινεφρίδια


adenes5

Τα επινεφρίδια είναι δύο τριγωνικοί αδένες μεγέθους λίγων εκατοστών που βρίσκονται,ένα σε κάθε πλευρά, πάνω από τα νεφρά. Η κύρια λειτουργία των επινεφριδίων είναι η παραγωγή ορμονών για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς και για τη ρύθμιση της απορρόφησης του νερού και των ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Στα επινεφρίδια παράγονται διάφορες ορμόνες όπως η κορτιζόνη, η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, καθώς και ποσότητες οιστρογόνων και ανδρογόνων.

Αντικείμενο της χειρουργικής των ενδοκρινών είναι οι διάφοροι όγκοι των επινεφριδίων, οι οποίοι είναι δυνατό να εμφανίζουν παραγωγή ορμονών. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι:

  • Τα φαιοχρωμοκυττώματα, που προκαλούν υπερπαραγωγή αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, με αποτέλεσμα υπέρταση, ταχυπαλμία, πονοκεφάλους, αιμορραγία στους αμφιβληστροειδείς με επακόλουθη τύφλωση και εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Οι όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή αλδοστερόνης και που προκαλούν υπέρταση, μυϊκή αδυναμία, υποκαλιαιμία, αρρυθμίες και καρδιακές επιπλοκές.
  • Οι όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή κορτιζόνης και προκαλούν το λεγόμενο σύνδρομο Cushing. Αυτό εκδηλώνεται με κεντρική παχυσαρκία ( παχύς κορμός και αδύνατα άκρα), έντονη τριχοφυΐα ανδρικού τύπου, δερματικές αλλοιώσεις και λοιμώξεις, κεφαλαλγία, υπέρταση, διαταραχές της εμμήνου ρήσεως, συναισθηματική αστάθεια μέχρι και ψύχωση.
  • Όγκοι που παράγουν ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν το καλούμενο επινεφριδιογεννητικό σύνδρομο με αρρενοποιητικά συμπτώματα στις γυναίκες, ή προεφηβικό αδρενογεννητικό σύνδρομο σε παιδιά.
  • Αδρανείς ορμονικά όγκοι, που δεν παράγουν κάποια ορμόνη, πρέπει όμως να αφαιρούνται όταν λαμβάνουν μεγαλύτερες του φυσιολογικού διαστάσεις γιατί μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια.

Περισσότερες Επεμβάσεις


Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.



Γενικός χειρουργός,
Ειδικός Λαπαροσκοπικής χειρουγικής.

Profiles

Στοιχεία Επικοινωνίας



Κέντρο

Κ. Καραμανλή 137
542 49, Θεσσαλονίκη
1ος όροφος
Τηλ : 2310 300 396
Κιν : 6944 332 158

Νέα Μηχανιώνα

25ης Μαρτίου 26
570 04, Νέα Μηχανιώνα
1ος όροφος
Τηλ : 2392 033 011
Κιν : 6944 332 158

Κλινική Άγιος Λουκάς

552 36, Πανόραμα
Γραφείο Α 4.03
Κέντρο : 2310 380 000
Εσωτ : 2310 380 239

E-Mail

apostolosg.angelopoulos@gmail.com