Αντιμετώπιση κηλών

Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.


Κήλη είναι κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, τμήματος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Η κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που αρχικά ανατάσσεται εύκολα.

Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται, μιλάμε για μη ανατασσόμενη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επερχόμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου ( περιεσφιγμένη κήλη). Στην τελευταία περίπτωση η επέμβαση πρέπει να εκτελεστεί το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση νεκρωμένου τμήματος εντέρου ή μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα.


Οι μορφές κήλης είναι:

khles1

  • Βουβωνοκήλη : Αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης και είναι η πρόπτωση των περιεχομένων της κοιλιακής κοιλότητας. Τα συμπτώματά της είναι άλγος στη βουβωνική χώρα, ενώ η παρουσία της μπορεί να είναι εμφανής και με γυμνό μάτι.
  • Μηροκήλη : Εμφανίζεται μια διόγκωση κοντά στη μηροβουβωνική πτυχή συνήθως σε ηλικιωμένες, παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.
  • Ομφαλοκήλη : Με την πάροδο της ηλικίας, το τοίχωμα της κοιλιάς γύρω από τον ομφαλό χαλαρώνει και ανοίγει, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μία διόγκωση, την ομφαλοκήλη. Αφορά στην περιοχή του ομφαλού (γνήσια ομφαλοκήλη) είτε κοντά σε αυτόν (παρομφαλοκήλη).
  • Επιγαστρική κήλη - Κήλη λευκής γραμμής : Εμφανίζεται κατά μήκος της λευκής γραμμής, η οποία εκτείνεται από το στέρνο ως τον ομφαλό και είναι συχνότερη στους άνδρες.
  • Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη : Η πρόπτωση γίνεται μέσω της ουλής προηγούμενης χειρουργικής τομής.


Κήλη των αθλητών

Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αλλιώς κήλη των αθλητών (sportsman’s hernia), είναι μια πολύ γνωστή πάθηση που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές αλλά και άνθρωποι με έντονη σωματική δραστηριότητα. Η πάθηση αυτή προκαλείται από σταδιακή εκφύλιση του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου, με αποτέλεσμα μία μη ορατή, μικρή και μη ανιχνεύσιμη κατά την εξέταση βουβωνοκήλη. Η κήλη των αθλητών χαρακτηρίζεται από άλγος στη βουβωνική χώρα που επιτείνεται κατά τη σωματική άσκηση, ενώ η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων σταδιακά επιδεινώνεται. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στη μηροβουβωνική περιοχή, στο περίνεο και στους γλουτούς. Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (πχ βήχας). μπορεί να αναπαράγει τον πόνο ή και να προκαλέσει επέκταση του άλγους στους όρχεις.


Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος (TEP) είναι η μέθοδος που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές λίγων χιλιοστών, χωρίς να κόβονται οι μυς του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος, όπως συμβαίνει στις ανοικτές επεμβάσεις.


Το πλεονέκτημα είναι ακόμα πιο προφανές όταν η κήλη είναι αμφοτερόπλευρη, οπότε η διόρθωση μπορεί να γίνει με τις ίδιες τομές. Μετεγχειρητικά ο ασθενής αισθάνεται ελάχιστο έως καθόλου πόνο, επιστρέφει στην προπόνηση σε δύο εβδομάδες και πλήρως στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις σε 4 εβδομάδες, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις ανοιχτής επέμβασης στις οποίες απαιτείται συνήθως 3-4 φορές μεγαλύτερη περίοδος μετεγχειρητικής ανάρρωσης.


Περισσότερες Επεμβάσεις


Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.



Γενικός χειρουργός,
Ειδικός Λαπαροσκοπικής χειρουγικής.

Profiles

Στοιχεία Επικοινωνίας



Κέντρο

Κ. Καραμανλή 137
542 49, Θεσσαλονίκη
1ος όροφος
Τηλ : 2310 300 396
Κιν : 6944 332 158

Νέα Μηχανιώνα

25ης Μαρτίου 26
570 04, Νέα Μηχανιώνα
1ος όροφος
Τηλ : 2392 033 011
Κιν : 6944 332 158

Κλινική Άγιος Λουκάς

552 36, Πανόραμα
Γραφείο Α 4.03
Κέντρο : 2310 380 000
Εσωτ : 2310 380 239

E-Mail

apostolosg.angelopoulos@gmail.com