Χειρουργική του μαστού και ανάπλαση

Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.


Καρκίνος

Νεοπλάσματα που διαγνώστηκαν πρώιμα στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, σπάνια απαιτούν την αφαίρεση όλου του μαστού. Αντίθετα, όγκοι που αναγνωρίστηκαν καθυστερημένα, αρκετά συχνά οδηγούν σε ολική μαστεκτομή. Σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζονται εξειδικευμένες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής που μπορούν να καλύψουν τόσο το έλλειμα του όγκου, όσο και αυτό του δέρματος,δημιουργνώντας ένα νεό μαστό.Ογκοπλαστικές για ασφαλή εξαίρεση του καρκίνου από ογκολογικής απόψεως και σύγχρονη επίτευξη καλού αισθητικού αποτελέσματος.
Λεμφαδενικός καθαρισμός για την επίτευξη τελικά μιας ριζικής επέμβασης, γεγονός που μειώνει δραματικά τα ποσοστά της υποτροπής της νόσου, ενώ αυξάνει εντυπωσιακά την επιβίωση των ασθενών.
Τεχνική λεμφαδένα φρουού σε καρκίνο. Σε πρώιμα νεοπλάσματα του μαστού μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική του "Λεμφαδένα Φρουρού",δηλαδή η ανίχνευση του πρώτου λεμφαδένα που αποχετεύει τον όγκο.Εφόσον αυτός δεν έχει μετάσταση, μπορεί να παραληφθεί ο ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, απλοποιώντας κατά πολύ την επέμβαση.
Σύγχρονη ή απώτερη αποκατάσταση όταν η μαστεκτομή είναι απαραίτητη σε συνεργασία με πλαστικούς χειρουργούς εξειδικευμένους στον καρκίνο του μαστού.


mastos4
mastos5
mastos6

Κύστη του μαστού

Αναρρόφηση με βελόνη. Αν το υργό είναι αιμορραγικό ή παραμένει ψηλαφητή μάζα μετά την εκκένωση, εκτελείται ανοιχτή βιοψία. Αν υπάρξει υποτροπή, εκτελείται δεύτερη αναρρόφηση.Σε επανάληψη υποτροπής συνήθως απαιτείται ανοιχτή βιοψία.


Ιναδένωμα μαστού

Πρόκειται για ανώδυνες, κινητές , καλά περιγεγραμμένες μάζες, που συνήθως εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες, στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής. Είναι καλοηθείς όγκοι οιστρογονοεξαρτώμενοι. Πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη, ενώ μια φλεγμονή τους μπορεί να οδηγήσει σε λεμφαδενοπάθεια, μιμούμενη έτσι τον καρκίνο. Οι ασθενείς με τυπικό ιναδένωμα δεν θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο. Τα ιναδενώματα μαστού μπορούν να παρακολουθούνται αν η μαστογραφική και υπερηχογραφική απεικόνιση είναι χαρακτηριστικές της νόσου.Αν όμως δίνυν ενοχλήματα, αν είναι πάνω από 2 εκατοστά ή αν αυξάνονται σε μέγεθος πρέπει να αφαιρούνται. Τα ιναδενώματα αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού, δεν έχει αποδειχθεί όμως ότι εξελίσσονται σε καρκίνο.
Η άποψη οτι κάθε συμπαγές ογκίδιο του μαστού πρέπει να υποβάλλεται σε κάποιου τύπου βιοψία δεν είναι λαθνασμένη και είναι ασφαλής ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΚΑΛΟΗΘΕΙΑ είτε με κυτταρολογικη εξέταση (συνήθως σε γυναίκες μέχρι 25 ετών ή το πολύ μέχρι 35 ετών) είτε με βιοψία. Πάντως σε μεγαλύτερες γυναίκες πρέπει να γίνεται βιοψία εκτομής (αφαίρεσης) της βλάβης για αποκλεισμό τυχόν καρκινώματος. Στις περσσότερες περιπτώσεις η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και η ασθενής να επιστρέψει σπίτι την ίδια μέρα.


Μαστίτιδα / Απόστημα

Αντιβιοτικά Παροχέτευση με βελόνη ή ανοιχτή με διάνοιξη και λήψη υλικού για καλλιέργεια
Εκτομή των πασχόντων πόρων σε υποτροπή
Αντλία μαστού σε περίπτωση θηλασμού.


Γυναικομαστία

Διακοπή ή αλλαγή τυχόν υπεύθυνης φαρμακευτικής αγωγής. Αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, αν υπάρχει ορμονική διαταραχή. Εκτέλεση βιοψίας ή υποδόριας μαστεκτομής (χωρίς αφαίρεση της θηλής), αν δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή και την πάροδο του χρόνου.

Περισσότερες Επεμβάσεις


Αγγελόπουλος Απόστολος M.D.Γενικός χειρουργός,
Ειδικός Λαπαροσκοπικής χειρουγικής.

Profiles

Στοιχεία ΕπικοινωνίαςΚέντρο

Κ. Καραμανλή 137
542 49, Θεσσαλονίκη
1ος όροφος
Τηλ : 2310 300 396
Κιν : 6944 332 158

Νέα Μηχανιώνα

25ης Μαρτίου 26
570 04, Νέα Μηχανιώνα
1ος όροφος
Τηλ : 2392 033 011
Κιν : 6944 332 158

Κλινική Άγιος Λουκάς

552 36, Πανόραμα
Γραφείο Α 4.03
Κέντρο : 2310 380 000
Εσωτ : 2310 380 239

E-Mail

apostolosg.angelopoulos@gmail.com